Canan Sertyüz's profile

RAYLI DİKEY BOSTAN

RAYLI DİKEY BOSTAN
Fevzipaşa Bulvarı, İzmir’de kentin iş saatleri içinde veya dışında araç ve yaya trafiğinin en yoğun olduğu bölgelerden birisidir. Aynı zamanda iş hanlarının ve ofislerin de yoğunlukta olduğu bir bulvar olarak bilinir.
Kolaj çalışmasındaki kurgu; iş hanlarının cephesine tutunan, yapıdaki ofislerle ilişki kuran ve yapının kullanıcılarını cephede gıda üretimine teşvik eden, aynı zamanda zemine indiğinde sokakla ilişki kuran ve kamuya açık bir paylaşım alanı yaratan raylı bostan fikri ile gerçekleştirilmiştir. Birbirinden bağımsız ofis çalışanları, bulvar kaldırımlarında yürüyen kentli, ya da şehri ziyaret eden herhangi biri bu bostan vesilesiyle bir araya gelebilirler. İç-dış ilişkileriyle kendine özgü bir yaşam kuran bu düşey bostan, rastlantısallıklar ve o anda olup biten kent içindeki akışa göre de şekillenen bir paylaşım ara yüzü oluşturur.
Tasarım kurgusu içerisinde, bir ofis çalışanı tohumunu ekerken diğer bir ofis çalışanı o tohumun yeşermesi için katkı koyar. En üst kattaki çalışan ise bu tohumun hasatını yapıp ofiste bir sofra kurarak çalışma arkadaşlarını bir araya toplar. Bilgi akışları ve bu ortak üretim alanı sosyal ve toplumsal ilişkilerin dönüşümü ve yeniden yaratımı için de bir alan açmış olur.  Bostanın sokakla bağlantılı olduğu yer ise kamusal bir üretim ve tüketim alanına dönüşerek sokaktan geçen insanları kısacık vakitlerinde bir araya getirir.
Bu kolaj “iç mekân-cephe-bulvar” arasında gıdanın ekiminden hasat sürecine kadar, bir mekânsal birliktelik ile müşterekliği tanımlamayı amaçlar.
RAYLI DİKEY BOSTAN
Published:

RAYLI DİKEY BOSTAN

Published: